☀️ Sommarhälsning 2017 ☀️

Till våra trogna givare

Kära alla ni trogna vänner som stöder Stiftelsens verksamhet på Sri Lanka och i Indien.

Malala

Vi känner säkert alla till Malala från Pakistan som blev skjuten av en taliban när hon satt i bussen på väg till skolan. Hon kämpade på olika sätt för flickors rätt att få gå i skola. Talibanerna ville tysta henne. Men som vi vet blev det motsatsen. Hennes namn och kamp för flickor har blivit känt över hela världen.

I hennes tal inför FN slutade hon med dessa ord, barnen behöver en penna och papper, det kommer att förändra deras liv.

Nu är hon utnämnd till FN:s yngsta Freds Ambassadör genom tiderna. Hon säger:” att se en förändring börjar med oss och det börjar nu. Om du vill se en ljus framtid vänta inte på någon annan. (kolla Malala UN på internet)

Malala
Malala

Sri Lanka

För 55 år sen fick en liten flicka på Sri Lanka, 6 år gammal, hjälp med att börja skolan. Hon behövde penna och papper! Nancy hade ingen far och hennes mor slet dagligen för att få ihop till mat för hennes tre barn. De bodde i Staden Nuwara-Eliya, 1 800 m ö.h. och det var ofta regnigt och kallt. Så Nancy fick, förutom penna och papper, skoluniform, kofta, skor och strumpor. Denna lilla flicka blev början till den verksamhet som idag bedrivs gm. Styrelsen Smyrna Fellowship och som Stiftelsen Hjälp Margit Hjälpa samlar in medel till.

Det var vid denna tid som jag kom till Sri lanka, denna gröna, vackra ö, söder om Indiens sydspets, i Indiska Oceanen. Jag fick träffa Nancy. Idag finns ett center med:

  • Skola för barn, 7-16 år, som aldrig fick börja skolan och för barn med särskilda behov.
  • Faddergrupper, 200 barn indelade grupper. Går redan i skola men behöver stöd till böcker, uniform, skor, ryggsäck, regnkläder. En del går vidare till Högre studier.
  • Förskola och Dagis
  • Hjälp till gamla med matpaket, filt och kläder.
  • Bygger Toa till familjer som måste gå långt till ett allmänt toahus
  • Stöder ensamstående mammor med små barn

Indien

För 32 år sen började vi på liknande sätt i södra Indien. Vi flydde från inbördeskriget med en grupp tamilska barn och ungdomar. Men snart var vi involverade i ett hjälparbete som idag drivs av en stiftelse, Smyrna Fellowship Trust

  • Center för barn med funktionsnedsättning. De får hjälp med operationer, träning, näringsrik mat och enkel undervisning. Hämtas med buss dagligen.
  • Skola med 150 barn, 4-11 år, från mycket fattiga hem, med engelsk inriktning för att de skall få en god start och mäta sig med rikemans barn.
  • Sponsorgrupper, 160 barn som går i skola men inte kan köpa böcker, uniform, skor och annat skolmaterial.
  • 60 ungdomar får stöd till Högre Studier

Tack alla som är med och stöder denna gedigna verksamhet. Vi kan inte bekosta sofistikerad tv-reklam eller dyra annonser. Men vi har DIG! Så länge det finns hängivna trogna Givare så fortsätter vi att stödja. Och det blir resultat! Om du, eller någon du känner, tänker resa så är NI välkomna att besöka våra center, se barnen dansa och smaka på kryddig mat. Du kan bo på platsen och följa arbetet under ett par dagar. Jag är säker på att det blir höjdpunkten på din resa. 

Hälsningar Margit

Här kommer två hälsningar till dig.

På besök i Ooty

Vi, Bernt Håkansson och Birgitta Åkesson tillbringade nästan 3 veckor på Smyrna Home i Ooty i februari 2017.
Vi har sen 10 år tillbaka samlat pengar som vi använt till att reparera och bygga nya hus åt akut behövande i och utanför Ooty.
Alla ansökningar om behov av hjälp går genom kontoret på Smyrna Home.

När vi kommer ner till Indien gör vi en bedömning tillsammans med personal på kontoret, om vilka som behöver hjälpen mest.

I år kunde vi själva inte jobba, eftersom regeringen bestämt att inga utländska volontärer får jobba i Indien, utan speciellt visum. Vi har bara turistvisum och kan således inte hjälpa till. Vi valde därför att i år i första hand hjälpa behövande inom personalen på Smyrna, eftersom en del av deras hus var eftersatta. Vi kunde också lättare övervaka och följa arbetet med husen.

Birgitta och Bernt
Birgitta Åkesson och Bernt Håkansson

Under dessa 10 år har vi också följt våra två sponsorfamiljer och hjälpt dem på olika sätt.

Hälsningar Birgitta och Bernt

Ute på vift!

Under våren så har jag blivit intevjuad av ett par lokala tidningar. De har skrivit och berättat om Hjälp Margit Hjälpa vilket i sin tur ledde till att jag fick en inbjudan till en grupp i Bromölla.
Med stor glädje åkte jag till Folkets Hus i Bromölla en kväll i April för att prata och visa bilder om vår organisation. Gästerna som var där var väldigt intresserade av vårt arbete och det blev en mycket trevlig kväll, dessutom fick vi ett par nya faddrar.

Vill du att vi ska komma till dig så hör gärna av dig till oss. Vi kanske kan ordna så att det blir möjligt.

Tidningsurklipp

Hälsningar Jessica

Solpaneler

Nu äntligen är solcellspanelerna på Sri Lanka installerade och i drift.

Vi har, genom stöd från både privatpersoner och företag, nu i början av året kunnat bygga solcellspaneler till varmvatten. Det är nu både barn och gamla som kan få tvätta sig i varmt vatten vilket (som vi alla vet) kan vara väldigt skönt när det är kallt ute. Vårt center på Sri Lanka ligger ju högt upp i bergen och ibland är det väldigt kallt även där. De som får stöd och hjälp av oss är ju fattiga och att duscha i varmt vatten är en lyx.

Solpaneler
Solpaneler

Hälsa

På våra skolor ser man inte bara till att barnen får en utbildning. De bryr sig också om barnens hälsa. Personalen är så glada över att solcellspanelerna nu är installerade och allt fungerar bra. Det är till stor hjälp och barnen kan nu få tvätta sig i varmt vatten.

Dusch och bad i skolan
Barnens hälsa är viktigt för oss. Därför är skolpersonalen mycket nöjda med solpanelerna.

I början av året gjorde personalen hembesök. I ett hus hittade de då en gammal man som var sängliggande. Han var väldigt svag och togs inte alls omhand av den övriga familjen. Personalen tog honom till centret på en trehjuling då mannen var för svag för att gå. De hämtade och lämnade honom varje dag till en början. Han duschades, rakades, fick rena kläder och näringsrik mat.
Nu har han piggnat till och mår bättre. Nu kommer han själv gående dagligen för att få ett mål mat och en kopp te.

Äldre man duschas
Han duschades, rakades, fick rena kläder och näringsrik mat.

Ytterligare två toaletter har blivit klara på Sri Lanka nu i vår. Det är flickorna som du ser på bilderna här nedanför.

Toaletter

Det är ju inte bara flickorna, utan även deras familjer och grannar som använder dessa toaletter. Som du säkert förstår så betyder din gåva till detta ändamål mycket för alla dessa personer som berörs.

Det är fortfarande ett flertal fadderbarn som inte har tillgång till en toalett. Vill du skänka en gåva till detta ändamål så märk din gåva med “toa”.

Dananjani framför sin toalett
Dananjani framför sin nya toalett
Aspara framför sin toalett
Aspara framför sin nya toalett

Årsredovisningen för 2016 är nu klar.
Vi samlade nästan in 1,4 Mkr och våra kostnader låg på 16%.
Vill du ha en kopia på resultaträkningen så kontakta Jessica.

Glöm inte bort att meddela oss om du byter adress eller e-post.

Vi på Stiftelsen Hjälp Margit Hjälpa önskar Dig en riktigt trevlig sommar!

Dela inläget:
Scroll to Top