🎄 Julhälsning 2020 🎄

Kära Sponsor!

Dubbelt julkort för 100 kr blir en julmatkasse i Indien och Sri Lanka.

Corona pandemin slår hårt i Sverige. Men vi vill ändå vända våra blickar mot de områden som stiftelsen Hjälp Margit Hjälpa stöder på Sri Lanka och i södra Indien.

Som ni ju vet har vi under många år hjälpt barn, ungdomar, familjer och gamla på många olika sätt Många har fått ett nytt hopp och kunnat fortsätta framåt. Dessutom har vi stöttat med att både bygga och reparera deras små bostäder och de senaste sju åren har vi också byggt toaletter.

Vår personal på våra center är enkla, duktiga, ärliga kvinnor och män som, trots sina egna bekymmer, arbetar helhjärtat för sina medmänniskor. Vi har ständigt kontakt med ledningen i resp. länder. Dom har utbildade ekonomer, är registrerade med Home Ministry och lämnar in till revision där som här. Våra team antecknar noggrant alla som får hjälp, vad de får och när. Ibland kommer någon från stans myndigheter och inspekterar verksamheten som de gör på alla NGO (Non Government Organization).

Till vår stora glädje fungerar bankerna även om det är Corona pandemi. Pengarna från Sverige kommer fram. Affärerna är oftast öppna några timmar varje dag och då köper personalen in mängder av varor som sedan packas i matkassar. Det viktigaste i denna pandemi är att gamla, barn, ja, alla, får mat.  Länderna har haft utegångsförbud i många dagar, ibland i veckor. Man kan inte gå till sitt arbete och har ingen inkomst.
Några har försökt odla lite utanför sina små hus. De odlar grönsaker av olika slag och även blommor. Vissa föder upp kycklingar och kaniner för att få mat själva men samtidigt också för att sälja och på så sätt få in pengar för att kunna köpa hem basvaror.

Skolorna är delvis öppna på Sri Lanka men inte i Indien. Mycket av utbildningen under året som gått har skett online. De har använt sig av en app på mobiltelefonen som heter Whats App. Här har de haft kontakt med läraren och fått uppgifter om vad de ska göra. För många barn har det varit svårt då de inte har tillgång till en mobiltelefon. De har fått information av sina klasskamrater eller lånat grannens telefon.

Personalen kör ut med matkassar till de gamla och till de som har funktionsnedsättning som brukar hämtas i buss och komma till vårt center. Skolbarnen hämtar sina matkassar Smyrna.

Vid jultid brukar våra center ge kläder till gamla, till barnen o.s.v. Alla ser fram emot detta, att få ett nytt klädesplagg. Våra medarbetare har meddelat att pengarna inte räcker till kläder i år. Uthyrning av rum, som annars är en bra inkomst, har inte funkat eftersom myndigheterna förbjudit resor inom landet. Andra inkomster, som försäljning av grönsaker, räcker inte men de hoppas att alla kan få en Julmatkasse.

Nu går vi rakt på sak och frågar, kan ni hjälpa oss att hjälpa dem? Hjälp Margit Hjälpa heter ju vår stiftelse! En rejäl matkasse kostar 100 kr. Tack för att du vill dela med dig.

Sandali

Här följer Sandalis berättelse som teamet på Sri Lanka skickade till oss för tre dagar sen och som hänt nyligen.

Sandali
Sandali med familj

Sandali är det yngsta barnet i sin familj. Hon har två äldre bröder som går i skola. För någon tid sen, när pappan var på hemväg från sitt jobb, blev han påkörd av en bil. Han fördes till lasarettet med svåra skador men hans liv kunde inte räddas.

Sandalis pappa hade som arbete att fiska i sjön nära Nuwara Eliya. På kvällen tog han fisken till stadens gator och sålde den för att få en inkomst till familjen.

När fadern dog fanns ingen som kunde köpa skoluniformer, böcker och mat för familjen. Sandalis mamma började odla och sälja grönsaker men det räckte inte långt. Hennes oro för barnen och deras skolgång blev en tung börda.

En kvinna som kände till Smyrna gav dem en idé att gå dit. Personalen lyssnade till kvinnans berättelse och följande dag besökte de hemmet. Behoven var stora. De tog kontakt med Jemima, 22 år, som tidigare fått stöd från Smyrna och nu hade ett jobb i Colombo. Hon lovade att hjälpa familjen och då först och främst med flickans skolgång. Det kunde annars hända att Sandali fick stanna hemma om mamman inte kunde skaffa skolmaterial för alla tre barnen. Många flickor får ingen chans att ens börja skolan om hemmet är mycket fattigt för att pojkarna får ofta företräde.

Nu är glädjen dubbelt så stor för Sandali då hon kan fortsätta skolan, Jemima för att hon kunnat hjälpa i nöd.

Julkort och gåvokort

Våra julkort och gåvokort finns nu i shopen på vår hemsida. Har du inte möjlighet att beställa via hemsidan så går det lika bra att ringa eller mejla in din beställning.

Julkort

Internationella Toalettdagen

Internationella toalettdagen, även kallad Världstoalettdagen, uppmärksammar de personer i världen som lever utan toaletter och värdig hygien.

Visst du att:

  • Ett gram mänskligt avfall (kiss och bajs) innehåller en miljon bakterier.
  • 2,4 miljarder människor i världen saknar toaletter.
  • Varje dag dör nästan 1000 barn av diarrésjukdomar orsakat av förorenat vatten.

Tillgång till toaletter är ett av FN’s hållbarhetsmål.

Världstoalettdagen

Vi har nu byggt drygt ett 50-tal toaletter i Indien och Sri Lanka med er hjälp. Det finns kommunala toaletter utplacerade som de kan låna men det betyder ibland att de får gå ett par kilometer för att uträtta sina behov. Flickor/tjejer är speciellt utsatta då det tyvärr många gånger hänt att de blivit både våldtagna och mördade då de gått ut i skogen eller på en äng för att uträtta sina behov.

Det är fler barn och ungdomar som behöver en egen toalett. Det kostar 5000 kr att bygga en toalett. Vill du ge en gåva, liten eller stor, till detta projekt så märk den med ”Toa”.

Tack till alla er som gett gåvor till HMH istället för present till någons födelsedag. Meddela namn och adress i tid. Vi skickar kort till jubilaren.  

Tack till alla er för gåvor till HMH istället för blommor vid någons bortgång. Tackkort skickas om ni meddelar namn och adress till dem som gett gåvor. 

Tänk på att uppdatera dina uppgifter hos oss!
Har du bytt adress eller mejl? Kanske har du nyligen skaffat en mejladress så lämna gärna den till oss.

Vi önskar Dig en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År!

Hälsningar från oss alla på
Stiftelsen Hjälp Margit Hjälpa

Dela inläget:
Scroll to Top