Julmatkasse i Indien och Sri Lanka

Corona pandemin slår hårt i Sverige. Men jag vill ändå vända våra blickar mot de områden som stiftelsen Hjälp Margit Hjälpa stöder på Sri Lanka och i Syd – Indien.

Som ni ju vet har vi under många år hjälpt barn, ungdomar, familjer och gamla på många olika sätt Många har fått ett nytt hopp och kunnat fortsätta framåt. Dessutom har vi stöttat med att både bygga och reparera deras små bostäder och de senaste sju åren har vi också byggt toaletter.

Vår personal på våra center är enkla, duktiga, ärliga kvinnor och män som, trots sina egna bekymmer, arbetar helhjärtat för sina medmänniskor. Vi har ständigt kontakt med ledningen i resp. länder. Dom har utbildade ekonomer, är registrerade med Home Ministry och lämnar in till revision där som här. Våra team antecknar noggrant alla som får hjälp, vad de får och när. Ibland kommer någon från stans myndigheter och inspekterar verksamheten som de gör på alla NGO (Non Government Organization).

Till vår stora glädje fungerar bankerna även om det är Corona pandemi. Pengarna från Sverige kommer fram. Affärerna är oftast öppna några timmar varje dag och då köper personalen in mängder av varor som sedan packas i matkassar. Det viktigaste i denna pandemi är att gamla, barn, ja, alla, får mat.  Länderna har haft utegångsförbud i många dagar, ibland i veckor. Man kan inte gå till sitt arbete och har ingen inkomst.

Några har försökt odla lite utanför sina små hus. De odlar grönsaker av olika slag och även blommor. Vissa föder upp kycklingar och kaniner för att få mat själva men samtidigt också för att sälja och på så sätt få in pengar för att kunna köpa hem basvaror.

Skolorna är delvis öppna på Sri Lanka men inte i Indien. Mycket av utbildningen under året som gått har skett online. De har använt sig av en app på mobiltelefonen som heter Whats App. Här har de haft kontakt med läraren och fått uppgifter om vad de ska göra. För många barn har det varit svårt då de inte har tillgång till en mobiltelefon. De har fått information av sina klasskamrater eller lånat grannens telefon.

Personalen kör ut med matkassar till de gamla och till de som har funktionsnedsättning som brukar hämtas i buss och komma till vårt center. Skolbarnen hämtar sina matkassar Smyrna.

Vid jultid brukar våra center ge kläder till gamla, till barnen o.s.v. Alla ser fram emot detta, att få ett nytt klädesplagg. Våra medarbetare har meddelat att pengarna inte räcker till kläder i år. Uthyrning av rum, som annars är en bra inkomst, har inte funkat eftersom myndigheterna förbjudit resor inom landet. Andra inkomster, som försäljning av grönsaker, räcker inte men de hoppas att alla kan få en Julmatkasse.

Nu går vi rakt på sak och frågar, kan ni hjälpa oss att hjälpa dem? Hjälp Margit Hjälpa heter ju vår stiftelse! En rejäl matkasse kostar 100 kr. Tack för att du vill dela med dig.

Här nedan är några foton från tidigare utdelningar av matpaket.

Anthuriumgruppen
Glada barn som precis har fått en julmatkasse

Galleri

Dela inläget:
Scroll to Top