Kotagiri skolan

I Kotagiri, en timmes resa från Ooty där vi har vårt center, bedriver man en English Medium School med runt 160 barn i åldern 3- 11 år. Därefter måste dessa barn flytta över till en skola som drivs antingen av myndigheterna eller någon annan privat skola.

Dessa barn kommer från fattiga förhållanden och bor i byarna runtomkring Kotagiri. De hämtas med buss på morgonen och bussas hem på eftermiddagen. Föräldrarna är oerhört tacksamma för denna möjlighet att deras barn får en hel- engelsk undervisning eftersom man mer och mer kräver engelska och datorkunskap för att få en anställning.

Skolbussen
Skolbussen

 

 

 

 

 

 

 

 

Man måste betala en terminsavgift och även uniformen som barnen måste ha. Dessutom skall barnen ha med sig en enkel måltid. Undervisningen är gratis och materialet man använder är fritt. I jämförelse med andra liknande skolor är det ett privilegium att gå på denna skola eftersom barnen blir väl omhändertagna och får hjälp och stöd på många sätt.

Stiftelsen skickar månatligen stöd till lärarnas löner samt till utgifter för fordonen som används i skolan.

DSCF8172
Rektor, Nirmala, med lärarna.

 

 

 

 

 

 

 

David och Dora är föreståndare för verksamheten i Kotagiri. De växte upp på det barnhem som Margit och Rajah drev på Sri Lanka för många år sedan. Davids pappa hade kört ut honom från hemmet när han var liten eftersom David så gärna ville fortsätta att gå i skolan. Detta var inte någon prioritet för hans föräldrar.

David gifte sig med Dora och började jobba för Smyrna på Sri Lanka men de flydde till Indien när kriget mellan de etniska grupperna bröt ut. Då hade de även sonen Dayan med sig. I Indien fick de hjälp av Margit och Rajah att skaffa en liten lägenhet och det nödvändigaste. Detta var i Kotagiri.  Snart hade de nya kontakter och Smyrna köpte en tomt med ett stort hus där David och Dora fortsatte att arbeta bland de utstötta och fattiga genom Svenska stödjare bl a. Idag bor de kvar där med sina två söner, Dayan och Demas.

Här finns fadderbarn som får stöd ifrån Sverige! Men i detta område, som i det gångna har tagit emot många flyktingar från det krigshärjade Sri Lanka, arbetar David fortfarande med att även stödja ett dagis.