🎄 Julhälsning 2019 🎄

Kära alla som stöder Stiftelsen Hjälp Margit Hjälpa!

En av de tre som fick nobelpris i ekonomi i år är Esther Deflo. Hon förklarar att man hade s.a.s. gått ut på fältet för att få en bättre förståelse varför barn inte går i skola. Vad är orsakerna? Visst blir man väl glad. Detta är ju precis hur vi arbetar i en liten, liten skala genom våra center. Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till skolgång. Tyvärr är det inte så. Men i Sverige blev det sexårig skolplikt redan 1882.

Segar, 12 år

Jag, Margit, kom till Sri Lanka 1963. För mig var det en självklarhet att gå i skola. Men redan efter ett par dagar mötte jag verkligheten där jag bodde i Nuwara-Eliya, 1 800 m. ö.h. Jag gick till en butik för att köpa bröd. Utanför butiken står en liten kille och sträcker fram sin hand. Han ber om 5 cent. Han har ett tygstycke runt kroppen och en trasig t-shirt. Näsan pekar uppåt och ögonen är vattniga. Jag går in i affären. Skall ju köpa bröd. Men där står han och trycker näsan mot fönstret. Följer med ögonen hur de packar brödet i tidningspapper. När jag kom ut med mitt bröd sträcker han fram handen igen. Då minns jag sången från söndagsskolan, ”Jesus älskar alla barnen”. Jag sa ” come with me ”( kom med mig). Vi går vägen hem. Jag bjuder in honom, skär upp brödet, stryker på lite marmelad och sträcker fram tallriken. Jag ser tårar i hans ögon. Han äter långsamt och liksom njuter av varje tugga.

Skolflicka

Jag får reda på att pojken heter Segar, är 12 år, bär säckar och lådor till affärerna, får sin mat och sover på en kartong invirad i en säckväv. Segar får stanna hos mig och med andra barn från gatan börjar vi Smyrnaskolan. Efter några år i skolan får Segar ett jobb, gifter sig, får två flickor och idag har han barnbarn. Skolan blev vändpunkten i hans liv.

Mötet med Segar blir början till skolverksamheten. När vi sedan flyttade till Indien p.g.a. inbördeskriget dröjde det inte länge förrän vi hade vår första lilla skola. Jag träffade 5 barn som drev omkring på gatan och aldrig gått i skola men de ville så gärna lära sig läsa.  Jag köpte tvål, kam, handduk och mat till var och en och bad dem att följande måndag komma till den plats där vi bodde. Dessa barn blev början till Garageskolan.

Förutom skolor för barn som aldrig gått i skola stöder vi över 200 barn som har börjat skolan och behöver hjälp till skoluniform, skor böcker etc.

Vi har en skola för funktionshindrade på Sri Lanka och i Indien ett center dit barn och vuxna kan komma dagligen, få träning av sjukgymnast, leka, sjunga och få ett vällagat mål mat.

Barn som vill och kan får hjälp att fortsätta med högre studier, vilket oftast leder till ett jobb som gör det möjligt att stödja sin familj och även andra barn som behöver hjälp.

Vi glömmer inte de gamla som regelbundet kan hämta ett matpaket och då också få ett vällagat, näringsrikt mål mat som personalen har lagat.

I verksamheten ingår också att vi bygger mindre hus, reparerar tak och väggar och delar ut filtar och kläder till små och stora.

Toalettprojektet fortsätter. I dagarna kunde en gåva skickas ut till en familj som aldrig haft en egen toalett. Familjens tacksamhet visste inga gränser. Gåvan kom från en grupp vänner som istället för blommor vid en kär väns bortgång ville göra en insats.

Ett varmt tack till er alla som ger till Smyrnaskolorna, till gruppfadderbarnen, till center för barn och vuxna med funktionshinder, till de gamla, till reparationer och till toaletter.

Julen står nu inför dörren och julkorten finns nu i vår gåvoshop. Du kan gå in och beställa dem via vår hemsida. Du kan också mejla eller ringa till Jessica och beställa dem. Mejladress är jessica@hjalpmargithjalpa.org och telefonnummer är 0760 950 754.

Julkort med matpaket

Den 4 november blev HMH godkänt som gåvomottagare av skatteverket med skatteavdrag för givaren, 25% av gåvobeloppet. Skatteavdrag avseende året 2019 förutsätter att gåvan har mottagits av Hjälp Margit Hjälpa under tiden 4 november – 31 december (inte retroaktiv) där gåvan är minst 200 kr per inbetalning och totalsumman uppgår till mellan 2000 och 6000 SEK.

Du som skickar in gåvor via Swish eller banköverföring och vill ha skattereduktion kan komma överens med Jessica om ett kännemärke så hon kan boka gåvan på rätt person. Det är svårt eller omöjligt för oss att spåra avsändaren till dessa gåvor.

Angående vår adressändring:
Jessica sitter kvar bakom datorn och i telefonen precis som tidigare. Det är endast den fysiska postadressen som ändrats till Ingela p.g.a. att Jessica nu flyttar.

Vi önskar Dig en riktigt God Jul & Gott Nytt År!

Hälsningar från oss alla på Hjälp Margit Hjälpa

Dela inläget:
Scroll to Top