Vår organisation i Sri Lanka

Sri Lanka

Sri Lanka heter formellt Demokratiska socialistiska republiken Sri Lanka och är en önation belägen i Indiska Oceanen, strax sydöst om Indiens sydspets. Landet var från 1796 en brittisk koloni. 1948 fick landet full självständighet som staten Ceylon, och 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka. Sri Lanka har drygt tjugo miljoner invånare och består av en stor tropisk ö samt ett antal småöar. Till ytan är Sri Lanka ungefär lika stort som Irland och landet är medlem i Brittiska samväldet.

Sri Lankas huvudstad heter Colombo och är den största staden och kommersiellt centrum på Sri Lanka. Colombo ligger på sydvästkusten i distriktet Colombo, med landets formella huvudstad Sri Jayawardenapura som en av dess förorter.

Sri Lanka är djupt skuldsatt och biståndsberoende och många lankeser lever i fattigdom. Det långa inbördeskriget (1983–2009) är bara delvis en förklaring till det. I samband med den politiska och djupt ekonomiska krisen under 2020-talet har fattigdomen ökat och bristen på allt från mat och drivmedel till läkemedel och elektricitet är stor. Och mitt i krisen står barnen som har svårt att gå i skolan eftersom kollektivtrafiken begränsas och tillgången på skolmat minskar. Detta gör det extra sårbart då risken för att tvingas in i barnarbete ökar.

Sri Lanka består av 25 provinser och Centralprovinsen är en av dessa provinser och det område där Hjälp Margit Hjälpa verkar.

Djunglehöns
Djungelhöns – Sri Lankas nationalfågel
Läs mer:
https://www.unicef.org/srilanka/situation-children-sri-lanka
https://www.soschildrensvillages.ca/news/devastating-economic-crisis-sri-lanka-hits-children-and-families-hardest-356
https://www.worldbank.org/en/country/srilanka
https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/varldens-lander-samhallskunskap/asien-samhallskunskap/fakta-om-sri-lanka

Centralprovinsen

Centralprovinsen ligger i Sri Lankas centrala bergsområde och består av de tre distrikten Kandy, Matale och Nuwara Eliya. Provinsens landyta är 5 674 kvadratkilometer, vilket är 8,6 % av Sri Lankas totala landyta. Höjden i provinsen varierar från 180 meter till över 1800 meter över havet i de centrala bergsområdena.

Medeltemperaturen varierar från 16 °C till 28 °C i provinsen där de lägre temperaturer hittas i bergen i Nuwara Eliya-distriktet. I Centralprovinsen odlas mycket te men också en hel del ris.

På Sri Lanka finns ett rikt djurliv, både på land och i vatten. Här hittar du apor, elefanter, ekorrar, delfiner, valar, fiskar, fåglar och mycket mer.

Teplockare
Teplockare i Nuwara Eliya, Sri Lanka

Nuwara Eliya

Från huvudstaden Colombo på Sri Lanka kan man ta tåget till Nuwara Eliya. Resan sträcker sig upp bland de natursköna bergen och det tar ca 6,5 timme att nå vår destination. Nästan mitt på Sri Lanka och på 2000 meters höjd hittar du Nuwara Eliya och Smyrna Mission House.

Nuwara Eliya har under lång tid varit ett populärt resmål med sitt milda klimat. Passa på att besöka staden i samband med det tamilska och singalesiska nyårsfirandet i april.

Runt om staden hittar du mycket teodling. Men du hittar även odling av grönsaker, frukter och blommor som du också ser odlas i Europa. Att man enbart ser dessa växter odlas i området beror på det milda klimat som finns uppe i bergsområdet.

Nuwara Eliya
Vy över Nuwara Eliya. Nere till vänster har en familj lagt tyngder på sitt tak för att undvika att det blåser bort

Smyrna Fellowship

På Sri Lanka finns det en lokal styrelse, Smyrna Fellowship. Smyrna Fellowship driver Smyrna Mission House med hjälp av pengar från er som stödjer Stiftelsen Hjälp Margit Hjälpa. Stiftelsen stödjer ett flertal platser i bergsområdena på Sri Lanka.

Lal Senanayake
Rev. A.N. Lal Senanayake (Smyrna Fellowship -Chairman)
Principal Lanka Bible College Seminary – Kandy
P.Krishnarajah
Rev. P.Krishnarajah Director
Seniour Pastor Light House Churches, Kandy
Ponnusamy Ravindran
Mr. Ravindren Ponnusamy
Attorney at law.
Company Secretary for Smyrna Fellowship
Faith Manickam
Mrs. Faith Manickam
Director and Secretary to the Board – Smyrna Fellowship
M. D Isaac
Administration Pastor. M. D Isaac
Smyrna Church
Director Smyrna Fellowship
S. Sugunaraj Nevins
Rev. S. Sugunaraj Nevins
Director Smyrna Fellowship

Smyrna Mission House

Smyrna Mission House ligger i den högst belägna staden, Nuwara-Eliya. Kumari, som är chef sedan flera år tillbaka, plockade Margit upp ur en kartong i ett litet skjul för cirka 50 år sedan. Inte anade hon då att detta lilla undernärda barn en dag skulle bli chef på Smyrna!

De olika verksamhetsområdena är:

  • Barngrupper
  • Smyrna School
  • Högre studier
  • Sociala projekt
Our staff in Sri Lanka
Our staff in Sri Lanka
Kumari Moses, verksamhetsledare på Smyrna Mission House
Kumari Moses, verksamhetsledare på Smyrna Mission House

Galleri

Scroll to Top