Våra projekt

Våra olika projekt

Utöver allt det arbete vi hela tiden stödjer så startar vi också, till och från, tillfälliga insamlingar för ett speciellt och mycket efterfrågat projekt. Vi får in en hel del förfrågningar om hjälp från personalen på våra center, men tyvärr kan vi inte alltid ta oss an dessa önskemål. Vi har inte de ekonomiska förutsättningarna helt enkelt. Det kan handla om behov av att reparera fattiga människors hus, bygga en riktig toalett till en familj, köpa in datorer att använda i undervisningen och mycket annat. Vid dessa tillfällen kan vi starta ett specifikt projekt och be er, våra följare, om hjälp. Skänker du en gåva till ett sådant projekt så kom ihåg att märka betalningen med vad du vill att pengarna ska användas till. Så fort vi har nått det efterfrågade beloppet så påbörjar vi arbetet. 

Tillgång till toalett

Den 19 november är det internationella toalettdagen, även kallad Världstoalettdagen. Syftet med dagen är att uppmärksamma de personer i världen som lever utan toaletter och värdig hygien. Framförallt är det tjejer i unga åldrar som saknar möjlighet att gå på en ren och riktig toalett.

Visst du att:

  • Ett gram mänskligt avfall (avföring) innehåller en miljon bakterier.
  • 2,4 miljarder människor i världen saknar toaletter.
  • Varje dag dör nästan 1000 barn av diarrésjukdomar orsakat av förorenat vatten.

Tillgång till toaletter är ett av FN’s hållbarhetsmål.

Det är fler barn och ungdomar som behöver en egen toalett. Det kostar ca 6 000 kr att bygga en toalett. Hjälp oss hjälpa de utsatta att få en egen toalett!

Vi på Insamlingsstiftelsen Hjälp Margit Hjälpa har sedan ett antal år samlat in pengar för att bygga toaletter till de barn som inte har tillgång till en egen toalett. Vi har nu byggt drygt ett 50-tal toaletter i Indien och Sri Lanka med er hjälp.

Vi har också byggt nya och rustat upp gamla toaletter på skolor och center i både Indien och på Sri Lanka.

Ansvariga i både Indien och Sri Lanka har gjort hembesök hos barnen för att se hur de har det.
Listor har gjorts på alla som saknat tillgång till toalett. Antalet på listan har minskat men det är fortfarande många som behöver en toalett.

Det finns kommunala toaletter utplacerade som de kan låna men det betyder ibland att de får gå ett par kilometer för att uträtta sina behov. Det vanligaste är att man går ut på en äng eller i en skog och uträttar sina behov. Detta är egentligen förbjudet.

Det är också förknippat med en väldigt stor risk för speciellt flickor. Flickor/tjejer är speciellt utsatta då det tyvärr många gånger hänt att de blivit både våldtagna och mördade då de gått ut i skogen eller på en äng för att uträtta sina behov.

I galleriet ser du några foto på barn/ungdomar som numera har en egen toalett sponsrad av er fantastiska medmänniskor.

Du kan även ladda ned vår broschyr om vårt toaprojekt. Skriv gärna ut den och dela med andra.

Swisha för toalett
Swisha din gåva till 123 900 02 66 och skriv TOA i meddelandet eller klicka på QR-koden för att öppna upp din Swish-app. Tack för det du gör, det gör skillnad!

Galleri

Om våra husprojekt

Det är ett antal äldre, svårt utsatta, personer som är i stort behov av hjälp med att reparera sina små hus. De flesta behöver hjälp med att reparera taken då det regnar in. Andra behöver få till ett fungerande kök så att de kan laga mat.

För många av husen vi besöker består stommen av enklare virke, taket av korrugerad plåt, väggar av presenningsmaterial eller annat material som har svårt att stå emot väder och vind.

Husen vi besöker ligger oftast på 2000 m.ö.h. eller högre. Det är stora temperaturskillnader under ett dygn, från nära fryspunkten under natten till 25 grader under dagen. På förmiddagen kan det vara vackert härligt sommarväder för att snabbt få ett väderomslag med tropiskt regn under eftermiddagen.

Både husen och människorna utsätts ordentligt för dessa väderomslag. Husen saknar isolering och det är stundtals både dragigt och kallt. Under monsunperioden har taket svårt att stå emot nederbörden och avsaknaden av dagvattenbrunnar gör att marken översvämmas lätt.

Med relativt små medel kan vi göra stor skillnad för de fattiga och utsatta människorna. Vi har under åren hjälpt många med stort behov att renovera och täta husen så att de får en drägligare tillvaro och kan bo kvar. Det betyder så mycket för deras trygghet och framtidshopp. Vill du vara med och bidra så håll utkik efter vårt nästa husrenoveringsprojekt och kom ihåg att märka dig betalning med Husreparationer.

Swisha för husreparationer
Swisha din gåva till 123 900 02 66 och skriv HUS i meddelandet eller klicka på QR-koden för att öppna upp din Swish-app. Tack för det du gör, det gör skillnad!

Galleri

Våra matpaket räddar liv

Varje månad delar vi ut över 300 matpaket. Ett matpaket innehåller olika slags produkter som fungerar som bas för en enkel måltid. Eftersom de utsatta som får detta matpaket inte har någon annan som försörjer dem är detta den enda maten de har fram tills de kan komma till våra center och få ett nytt matpaket.

Matpaketeninnehåller sådant som man behöver för att kunna laga ett mål mat om dagen under en månad. I matpaketen finns råvaror som utgör grunden till en måltid, som till exempel mjöl, salt, gryn, kaffepulver, kryddor, ris, matolja och ärtor. Att få ett sånt här matpaket en gång i månaden betyder oerhört mycket för de fattiga som uppskattar såväl maten som den sociala samvaron på centret.

Swisha för matpaket
Swisha din gåva till 123 900 02 66 och skriv MAT i meddelandet eller klicka på QR-koden för att öppna upp din Swish-app. Tack för det du gör, det gör skillnad!

Galleri

Scroll to Top