☀️ Sommarhälsning 2019 ☀️

Till våra trogna givare

Sri Lanka

Sri Lanka – ett spännande resmål.

I början av december hade vi förmånen att få tillbringa ett par dagar på Smyrna Mission House i Nuwara Eliya i samband med några veckors resa i vackra Sri Lanka. Skolbarnen hade precis gått på jullov och vi blev bjudna till att besöka skolans julshow. Det var en fantastisk förmiddag då vi tillsammans med elevernas föräldrar och syskon fick se barnen i olika åldrar uppträda med dans och julspel. Vi kände oss varmt välkomna och kommer att bevara det fina minnet från dagen i våra hjärtan.

Marie och Lars

I samband med vistelsen på Smyrna fick vi även möjlighet att träffa en av flickorna i Lavendelgruppen som vi varit sponsor åt under många år. Dushikala är idag vuxen och har fått ett bra jobb på ett hotell i staden och kan nu hjälpa till med familjens försörjning. Det var ett känslosamt möte där personal från Smyrna hjälpte till med tolkning. Vi är tacksamma för möjligheten att bo på Smyrna Mission House och för alla fina möten med de som arbetar på anläggningen….

Marie tillsammans med Dushikala och hennes familj
Marie tillsammans med Dushikala och hennes familj

Sri Lanka är ett fantastiskt resmål med vacker natur, spännande historia och underbara människor. Efter ett par dagar i Colombo hade vi förmånen att hitta en duktig chafför som guidade oss från det historiska Anuaradhapura, till Digirya där vi besökte Lejonklippan och Piduragala klipptempel. Via Kandy där bland annat vi såg en fin dansuppvisning besökte vi den enorma botaniska trädgården. Därefter tittade på tillverkning av batik och smycken. Vi var också på elefantbarnhem och örtträdgård avslutade den delen av resan i Kithulgala. Vi upplevde djurlivet i Uda Walawe Park innan vi nådde Merissa där vi fick se späckhuggare och delfiner ute till havs. Vår resa avslutatde vi med ett par dagar på stranden där vi smälte alla intryck innan vi gjorde resans sista stopp i Galle. Vi ser fram emot att få göra fler besök i framtiden.

Marie och Lars

Berättelsen som Marie och Lars skrivit visar på den underbara effekt deras och dina månadsbidrag ger.

Skolgång ger möjlighet till ett jobb och därmed stöd till alla i familjen.

Oroligheter på Sri Lanka

Efter deras resa har det ju hänt fruktansvärda saker på Sri Lanka som vi alla vet.

De sista veckorna har vi genom TV och radio fått de mest omskakande rapporter från vår vackra lilla ö Sri Lanka. Attackerna från terroristerna  drabbade i första hand de vackra katolska kyrkorna i Negombo vid västkusten, ganska nära den internationella flygplatsen.

Vi har haft ständig kontakt med vårt center i Nuwara-Eliya och våra utposter om läget och så långt vi vet har ingen blivit skadad. MEN systerkyrkan till vår Smyrnakyrka i Batticoloa på östkusten var en av dem som terroristerna gav sig på mitt under gudstjänsten.
Bl.a. dog 20 barn och 100 fick föras till sjukhus. Idag får vi meddelande att en grupp hjälparbetare är på väg den 8 timmars långa resa från Nuwara-Eliya, för att stötta de drabbade. Man har även haft upprop och samlat in pengar som pastor David kommer att överlämna till ledningen i kyrkan som nu måste repareras.

Från våra vänner i Nuwara-Eliya center hör vi att det är en  tryckt stämning i landet. Föräldrarna skickar inte sina barn till skolan. Var och varannan dag är det utegångsförbud. Detta medför att ingen reser upp i bergen som man annars gör för att svalka sig när det är den hetaste tiden på året. Våra uthyrningsrum står tomma och inkomsten uteblir. Detta påverkar verksamheten. Transporterna med varor från låglandet upp i bergen ligger nere och varor blir dyrare. På grund av detta gör vi ett extra upprop i denna svåra situation för att kunna fortsätta vårt stöd till barn och gamla.

Din gåva betyder därför mycket i denna situation. Märk din gåva med “nödhjälp”.

Nya toaletter, mat, skolböcker och kläder m.m. ger barnen framtidshopp!

Dushan är en föräldralös 11-årig pojke som bor med sina morföräldrar.
Morföräldrarna kom till Smyrna Fellowship 2014 och bad om hjälp. Dushan var då 6 år gammal. Han ingår nu i Magnolia gruppen och får hjälp med skolgången.

Dushan framför det som tidigare användes som toalett.
Dushan framför det som tidigare användes som toalett.

De lever ett hårt liv i en avlägsen liten by 22km från Nuwara-Eliya. De bor i ett enkelt hus på endast ett rum och kök. Morfar arbetar på en grönsaksodling och mormor kan av hälsoskäl inte arbeta.

Nu har den lilla familjen fått en egen toalett uppbyggd utanför deras hus. Detta blev möjligt för att några grannar här i Sverige gick ihop och tillsammans gjorde denna insats.

Dushan med familj sänder sina varma tack till alla ni som har gett dem denna fantastiska gåva. Barnen och deras familjer i Sri Lanka och Indien är tacksamma för hjälp med mat, kläder, skor, hälsovård och skolgång som blir trygghet och en ljusare framtid för hela familjen.

Dushan med sina morföräldrar framför den nya toaletten.
Dushan med sina morföräldrar framför den nya toaletten.

Vi hoppas att du också känner glädje och tacksamhet när du får breven och hälsningarna.

Glöm inte att meddela Jessica om du hellre vill ta emot detta brev via mejl! Du når henne på mejladress  info@hjalpmargithjalpa.org

Bokslut

Bokslutet för 2018 är inlämnat och godkänt. Under förra året samlade vi nästan in 1,3 Mkr och våra omkostnader låg på 16%.
Årsredovisningen finns på vår hemsida för de som vill läsa den.

Tack till alla er som gett gåvor till HMH istället för present till någons födelsedag. Meddela namn och adress i tid. Vi skickar kort till jubilaren.

Tack till alla er för gåvor till HMH istället för blommor vid någons bortgång. Tackkort skickas om ni meddelar namn och adress till dem som gett gåvor.

Autogiro
Det är många som har anslutit sig till autogiro. Det är enkelt för dig som stödjare och det underlättar mycket för vår del. Vill du ge din gåva på detta sätt så kontakta Jessica på mejl info@hjalpmargithjalpa.org eller telefon 0456-21870 så hjälper hon dig.

Du kan också enkelt swisha in din gåva på nummer 123 900 02 66.

Vi vill passa på att önska dig en riktigt skön sommar!

Hälsningar från alla oss på

Hjälp Margit Hjälpa

Scroll to Top