☀️ Sommarhälsning 2020 ☀️

Sommarhälsning

Corona, Corona, Corona! Ovisshet, rädsla, ensamhet, ångest har gripit tag i oss! Var kommer detta virus ifrån? Kommer man att hitta ett vaccin? Frågorna är många men svaren uteblir. Vårt land har inte tidigare stått inför något som man inte kunnat ta tag i. Världen har inte smittats av något som på en så kort tid svept över varje land.

I spåren av detta virus har det också växt fram en våg av kärlek och omtänksamhet. Tacksamhet för vad man har och för vad man kan göra tycks inte ha några gränser.

Vi vill hälsa från våra center på Sri Lanka och i Indien. Vi har kontakt med dem ett par gånger i veckan och följer dem i deras arbete. De har haft utegångsförbud under långa tider men med tillåtelse under ett par timmar dagligen att handla mat. Inga andra affärer är öppna och skolorna är stängda. Sjukhusen fungerar och är överfyllda. Många behandlas, en del blir friska men dödsantalet växer.

Divia Barath

Innan vi fick höra om Corona så fick vi ett fint brev från Divia Barath, en av flickorna som fått stöd till skolgång. Här följer berättelsen om hennes liv.

“Min pappa hade ett jobb som dagsarbetare. I ur och skur fick han ge sig ut för att söka arbete så familjen på 5 personer kunde få mat, kläder och skolgång för barnen. En dag råkade pappa ut för en olyckshändelse och blev invalid. Mina två äldre syskon fick börja jobba och jag slutade skolan eftersom vi inte kunde köpa uniform, böcker, ja, allt material som skolan krävde.

Men en dag hände det något! Min mamma får reda på genom några vänner att på Smyrna kan man få hjälp. Vi gick dit, fyllde i ett formulär och pratade med skolteamet. Nästa dag fick vi besök i hemmet. Allt stämde som vi skrivit i formuläret och jag fick en plats i en sponsorgrupp som heter Cana. Det gick bra för mig och efter flera års studier fick jag börja med träning på ett elbolag i Nuwara-Eliya.
Jag fick min första lön och kan nu försörja mina föräldrar. Om jag arbetar hårt och inte får några anmärkningar kommer jag att få ett fast jobb. Utan er hjälp hade jag inte klarat mig.”

Diviya skickar en hälsning och ett stort tack till er som har stöttat henne.

Divia Barath

Hjärtligt tack!

Jag vill passa på att tacka alla som gladde mig på min 80-årsdag. Jag firade den själv häruppe på fjärde våningen med utsikt mot höjderna bortigenom. Barnen kom på e.m. och sjöng så vackert i trappuppgången. De överlämnade buketter med tulpaner plus en gullig liten tårtkartong. Jag fick gåvor till Hjälp Margit Hjälpa, många kort, brev, mail, SMS, tel. samtal och grattis på Skype från Indien och Sri Lanka. En fantastisk dag!

Hälsningar från Margit

Toalett

Även under Corona tider måsta man gå på toaletten. Men vad gör man om landet har utegångsförbud? Många av de vi stödjer har ännu inte fått en egen toalett. Vi har byggt omkring 50 toaletter och skall fortsätta när så fort man häver landets arbetsförbud.

Rudhini, 13 år gammal går i klass 8. Hon började på Smyrnaskolan när hennes pappa fick epilepsi och inte kunde arbeta. Mamman tar dagsarbeten i grönsaksland och tjänar vad de behöver för dagen, fyra barn och föräldrar. En granne tillät dem att använda deras toalett så de slapp gå till kommunens toalett, 50 meter bort. Nu har de fått en egen tack vare era gåvor.

Rudhini med ny toalett
Rudhini med sin nya toalett

Vi fortsätter att ge stöd

Hjälp Margit hjälpa fortsätter att ge stöd till våra center tack vare alla ni som skickar gåvor.

Till vår stora glädje har våra samarbetspartner kunnat fortsätta packa matpaket. När regeringen pålyser genom TV och radio att man ”lyfter” utegångsförbudet så kommer skolbarnen springande för att hämta sitt matpaket. Personalen kan med hjälp av mobil meddela grannar till de gamla att komma ut på vägen för att ta emot sitt matpaket. Den innehåller bl.a. ris, mjöl, linser, mjölkpulver, socker, te och ibland kaffepulver. Nu ber våra center oss om ännu mer hjälp. Om du kan dela med dig, så skicka din gåva som “nödhjälp” och vi förmedlar den till våra center.

Nya styrelsemedlemmar

Vi vill också med glädje berätta att vi har fått tre nya styrelsemedlemmar. Det är Birgitta Åkesson,
Hans Rynnel och Samuel Persson. De har alla länge varit med i stiftelsen arbete.

Är det någonting du undrar över eller vill prata om så är du varmt välkommen att kontakta oss. Här nedan får du mejladress till alla i styrelsen. Längst ner i brevet finns även vårt telefonnummer.

Så här ser vår styrelse ut idag.

RollNamnE-postadress
OrdförandeKerstin Nordströmkerstin.nordstrom@hjalpmargithjalpa.org
SekreterareIngela Perssoningela.persson@hjalpmargithjalpa.org
KassörAnke Petterssonanke.pettersson@hjalpmargithjalpa.org
LedamotMargit Stefanssonmargit.stefansson@hjalpmargithjalpa.org
LedamotLeif Nordströmleif.nordstrom@hjalpmargithjalpa.org
LedamotLars Roothlars.rooth@hjalpmargithjalpa.org
LedamotBirgitta Åkessonbirgitta.akesson@hjalpmargithjalpa.org
LedamotHans Rynnelhans.rynnel@hjalpmargithjalpa.org
LedamotSamuel Perssonsamuel.persson@hjalpmargithjalpa.org

Bokslut
Bokslutet för 2019 är inlämnat och godkänt. Under förra året samlade vi in strax över 1,1 Mkr och våra omkostnader låg på 17%.
Årsredovisningen finns på vår hemsida för de som vill läsa den.

Har du en mejladress?
Om du har en mejladress så underlättar du mycket genom att skicka in den till oss. Mejla i sådana fall till info@hjalpmargithjalpa.org

Tack till alla er som gett gåvor till HMH istället för present till någons födelsedag. Meddela namn och adress i tid. Vi skickar kort till jubilaren.

Tack till alla er för gåvor till HMH istället för blommor vid någons bortgång. Tackkort skickas om ni meddelar namn och adress till dem som gett gåvor.

Autogiro
Det är många som har anslutit sig till autogiro. Det är enkelt för dig som stödjare och det underlättar mycket för vår del. Vill du ge din gåva på detta sätt så kontakta Jessica på mejl info@hjalpmargithjalpa.org eller telefon 0760-950 754 så hjälper hon dig.

Du kan också enkelt swisha in din gåva på nummer 123 900 02 66.

Fadder

Vi är varmt tacksamma för er alla som är med och stöttar vår verksamhet i ur och skur. Det betyder väldigt mycket för oss och inte minst för alla de barn, handikappade, ensamstående föräldrar och åldringar som vi varje månad hjälper på plats både i södra Indien och på Sri Lanka.

Deras behov är större än de förutsättningar vi idag har. Vi behöver därför bli fler nya faddrar som vill hjälpa våra vänner i södra Indien och på Sri Lanka.

Vet du någon som vill bli fadder? Någon som vill känna sig trygg med att deras gåva kommer fram dit den ska?
Hör gärna av dig till oss. Vi kan skicka information till dig som du sen kan lämna vidare eller så kan vi skicka information direkt till din vän.
Du får gärna dela detta brev med dina vänner.

Vi har foldrar som vi gärna skickar till dig som du kan dela ut bland vänner och bekanta.

Gåvorna man skänker är så klart på valfritt belopp. Det finns flera olika ändamål att skänka sin gåva till. Att bli fadder för en barngrupp kostar 200 kr/månad.

Ni kan också stötta vårt handikappcenter i Indien, våra egna små skolor för barn som annars inte får möjligheten att gå i skolan samt de äldre och de som lever i utanförskap.

Vi önskar dig en underbar sommar!

Varma hälsningar från oss alla på Hjälp Margit Hjälpa

Scroll to Top