☀️ Sommarhälsning 2022 ☀️

Kära Sponsor!

Våra team i Indien och Sri Lanka arbetar med svåra utmaningar och är så tacksamma för de gåvor som ni har bidragit med. Situationen är svår där inte enbart kostnaden för energi, mat och medicin har ökat ordentligt. Även hyllorna för vissa baslivsmedel gapar nu tomma.

Våra kontakter med teamen visar på att de är fast beslutna om att fortsätta kämpa. De vet att den insats som görs har stor betydelse för lokalbefolkningen. De håller sin verksamhet igång samtidigt som de försöker skapa nya projekt som förbättrar för området där vi långsiktigt arbetar för en bättre miljö och självförsörjning.

Ekologisk odling

Som exempel kan vi nämna att vi i Indien arbetar med ekologisk odling och närmar oss att bli nationellt certifierade. Redan nu erbjuder vårt team i Ooty ekologiskt närodlade jordgubbar, äpplen, päron, plommon, broccoli och blomkål i sin matlagning och i de lokala butikerna. Bageriet producerar flera olika sorters produkter som man kan köpa i de lokala butikerna.

Jordgubbsodling
Samuel Prabhakar är redo att skörda de första jordgubbarna

Jordgubbsodlingen är ett spännande projekt som har börjat ta fart. Vi vårdar moderplantorna mycket noggrant och har nu ca 8 000 plantor som var och en genererar ca 1 kilo bär. Det är 8 000 kilo jordgubbar som vi kommer skörda och sälja till en lågkostnad så att alla har råd att köpa dom.

Med dessa självförsörjande projekt har vi lyckats att både ha en verksamhet som går runt ekonomiskt men framför allt att vi kan erbjuda några från lokalbefolkningen en fast inkomst. Detta skapar en stor skillnad för familjerna att de nu har en fast inkomst att förlita sig till.

Skörd från vår ekologiska odling på Sri Lanka
Skörd från vår ekologiska odling på Sri Lanka

Men detta hade inte varit möjligt utan att du, kära sponsor, är med och stöttar verksamheten genom dit bidrag. Både vi, våra team i Indien och Sri Lanka är oerhört tacksamma för att du vill vara med och skapa skillnad för dessa människor. Även vi i Sverige har nu drabbats av omvärldens händelser med en allt högre inflation. Inom Hjälp Margit Hjälpa ser vi hur våra gåvor minskar och därmed ser vi även att våra möjligheter att göra skillnad minskar. Därför hoppas vi att ni alla kan hjälpa oss och sprida budskapet om vilken nytta vi gör till andra som vill vara med och stötta en verksamhet där gåvorna når fram till det avsedda ändamålet.

Följ oss gärna på Facebook, Instagram och kika in på vår hemsida. Här skriver vi mer om våra olika projekt och initiativ.

Ett stort tack för allt det ni gör för Indien och Sri Lanka.

Vill du förenkla ditt månadsgivande så gör du det bäst genom att skänka din gåva via autogiro. Kontakta Jessica så hjälper hon dig med det. Hennes mejladress är

jessica.fuchs@hjalpmargithjalpa.org.

Din gåva gör stor skillnad i någon annans liv!

År 2021

Årsredovisningen är klar och godkänd. Vill du ta del av den så finns den att läsa på vår hemsida. Vi samlade in 1.229 tkr och skickade ut 895 tkr. Kostnaderna låg på 17%.

Utbildning

En viktig del i vår verksamhet är att ge barn en bättre framtid genom våra skolor. Vi driver idag förskolor och grundskolor samt stöttar vissa elever finansiellt inom den högre utbildningen.

Skolklass
Din gåva räcker till undervisning, skolmaterial och en måltid

Våra skolor är främst för de barn som inte har någon möjlighet att gå i en vanlig skola. En anledning kan vara att de saknar födelsecertifikat och får därför aldrig chansen. En annan anledning där man började i skolan men när föräldrarna inte kunde betala terminsavgiften var de tvungna att sluta. Fattigdomen har varit ett stort hinder för utbildningen och den framtid som barnen förtjänar.

Barn i förskola
Några av de energifyllda barnen i en av våra förskolor

Som sponsor till en barngrupp går din gåva till undervisning och material. Barnen får skoluniform och en måltid. Flera av barnen kommer till skolan på tom mage då det inte finns mat hemma.

Studierna börjar med enkla grundläggande ämnen som renlighet och hälsa. Därefter fortsätter vi med läs-, skriv- och matematiklektioner. Våra lärare arbetar hårt för att träna barnen att bli självständiga. När de har gått några år i våra skolor har de sedan möjlighet att fortsätta i skolor som ansvaras av staten eller privata skolor. De kan då fortsätta sina studier och så småningom ta en examen, möjlighet att få ett arbete och själv försörja sin familj.

I Ooty har vi precis avslutat en sommarskola riktat till ett 30-tal barn med speciella behov. Här har vi gett dem enkel undervisning, skolmaterial, skolväska samt både lunch och fika till både barnen och deras mödrar. För flera av dom, den enda föda de får den dagen. Men framför allt, de har blivit sedda och uppmärksammade av någon. Detta har gett dom en sommar de inte kommer glömma. I slutet av detta nyhetsbrev ser du en bild på skolbarnen, Kingdom Kidz.

Glada elever
Glada elever

Vill du vara med och ge en gåva?

Ge en gåva när du eller någon annan fyller år!
Meddela oss namn och adress till jubilaren och dig själv på din inbetalning. Då skriver vi ett gratulationskort och meddelar vem som har gett gåvan.

Till minne av någon
Istället för blommor vid någons bortgång kan du ge en gåva till ett projekt. Meddela oss namn och adress till anhörig eller vän som du vill att vi ska skicka ett tack till.

Testamente
När du upprättar ditt testamente kan du välja att lämna en gåva till barnens framtid.

Flicka

Har du ny adress?
Vi ber dig vänligast att försöka komma ihåg att uppdatera dina uppgifter till oss så som till exempel ny mejladress eller postadress.

Din gåva ger barnen en bättre framtid

En hälsning från Margit

Kära vänner! 
I år firar Stiftelsen Hjälp Margit Hjälpa 25 år. Under denna tid har flera ordförande och styrelser lagt ner en hel del av sin tid för att hjälparbetet skall gå vidare. Vi har under året som gått välkomnat en ny ordförande och kassör. Jag är personligen tacksam och glad för att dom, tillsammans med styrelsen, vill arbeta och utveckla Stiftelsens viktiga uppgift, att hjälpa barn till en skolgång och utbildning och stödja ensamstående förälder och gamla kvinnor och män.

Men långt innan Stiftelsen började för 25 år sen så hade ett hjälparbete börjat på Sri Lanka, uppe i bergen. Det är 60 år sen det första barnet blev omhändertaget och fick hjälp att börja skolan.

Du är välkommen att besöka våra vackra center uppe i bergen på Sri Lanka och i södra Indien. Där finns bra rum att hyra och du kan se för dig själv vad som händer. Vår duktiga personal gör allt för att ge rätt stöd till de som söker hjälp. Du kan vara med att besöka familjer ute i en by eller besöka en skola.

Utanför centret på Sri Lanka
Utanför centret på Sri Lanka
Kingdom Kidz
Kingdom Kidz, barnen från sommarens Summer School i Ooty

Vi alla på Hjälp Margit Hjälpa är varmt tacksamma för ditt trogna stöd!

Vi önskar dig en fin sommar!

Fotografer
Ett stort tack till Mikael Wernersson, Håkan Andersson, Ingela Persson, Samuel Prabhakar, Kumari Moses och Vinoth Justin för deras fina bilder.

Dela inläget:
Scroll to Top