Internationella Toalettdagen

Idag den 19 november är det Internationella Toalettdagen!
Internationella toalettdagen, även kallad Världstoalettdagen, uppmärksammar de personer i världen som lever utan toaletter och värdig hygien.

Just nu finns det 3,5 miljarder människor som fortfarande lever utan säkra toaletter. 419 miljoner människor utövar fortfarande “öppen avföring”. I dessa situationer sprids sjukdomar och dödar 1 000 barn under fem år varje dag. Denna globala kris utgör ett hot mot naturen och allas hälsa, särskilt kvinnor, flickor och andra utsatta grupper.

Tillgång till toaletter är ett av FN’s hållbarhetsmål.

Vi räknar nu ner till 2030, med bara sju år kvar för att uppnå Sustainable Development Goal 6 (SDG 6) – säkra toaletter och vatten för alla till 2030.

Vi på Insamlingsstiftelsen Hjälp Margit Hjälpa har sedan ett antal år samlat in pengar för att bygga toaletter till de barn som inte har tillgång till en egen toalett. Vi har nu byggt drygt ett 60-tal toaletter i Indien och Sri Lanka med er hjälp.

Det finns kommunala toaletter utplacerade som de kan låna men det betyder ibland att de får gå ett par kilometer för att uträtta sina behov. Flickor/tjejer är speciellt utsatta då det ibland händer att de blir utsatta för övergrepp när de försöker uträtta sina behov i en skog eller på en äng.

Det är fler barn och ungdomar som behöver en egen toalett. Det kostar 6500 kr att bygga en toalett. Hjälp oss hjälpa de utsatta att få en egen toalett. Varje bidrag, hur litet det än är, bidrar till vår nästa toalett.

Swisha din gåva till 123 900 02 66 och skriv Toa i meddelandet. Du kan även skanna QR-koden i denna artikel för att swisha.

Swisha för toalett
Swisha din gåva till 123 900 02 66 och skriv TOA i meddelandet eller klicka på QR-koden för att öppna upp din Swish-app. Tack för det du gör, det gör skillnad!
Världstoalettdagen
Internationella toalettdagen, även kallad Världstoalettdagen, uppmärksammar de personer i världen som lever utan toaletter och värdig hygien.
Krishmitha framför sin nya toalett
Krishmitha framför sin nya toalett
Dela inläget:
Scroll to Top