☀️ Sommarhälsning 2023 ☀️

Till våra trogna givare

Sommaren är i antågande och vi vill passa på att framföra vårt allra varmaste tack för de gåvor ni bidrar med och ert fortsatta stöd till barnen på Sri Lanka och i södra Indien. Ditt bidrag ger hopp inför framtiden och en tryggare tillvaro. Vi på Hjälp Margit Hjälpa önskar alla trogna givare en riktigt härlig och fin sommar. Njut av ljusa kvällar, ljumma nätter och härliga bad!

En solskenberättelse!

Som ni vet har vi ständigt kontakt med våra center och styrelser. Detta är viktigt för er som givare och för oss som skickar gåvorna vidare till respektive länder. 

Häromdagen ringde Menike och Upali till mig och hade en glädjenyhet. Deras dotter, Yvonne 20 år, hade fått komma på en intervju till lärarhögskolan. Hon hade avslutat sin A-level, liknande vårt gymnasium, och vill gärna bli lärare. Jag hörde på Menikes röst att hon var rörd och tacksam. Själv fick hon aldrig gå färdigt ens grundskolan. Hennes mamma dog när hon var liten och hon bodde hos sin styvfar. Han behandlade henne illa och en dag kom hon springande in på vårt område och ropade hjälp, hjälp. Jag glömmer det aldrig för jag råkade just då vara ute på området. Hon fick träffa vår personal och berätta på sitt eget språk om sin svåra situation. Hon behövde aldrig gå tillbaka till eländet. Vi hade sen flera år tillbaka bra kontakt med myndigheter, de visste om att vi tog hand om barn som var hemlösa eller blev slagna till exempel. Barnavårdsnämnden hade flera gånger bett oss ta hand om barn som hade svårt på olika sätt. 

Så småningom ville Menike hjälpa till på vår anläggning och valde att börja i köket. Hon trivdes så bra med detta och fick beröm för sina goda ”curryrätter”. 

På Smyrnaområdet fanns också en ung man som hette Upali. Han överlämnades till Smyrna Mission House när han var bara 3 år. Inga föräldrar var kända och man visste mycket lite om var han föddes och hur han blivit behandlad. Han var en nyfiken liten kille som brukade knacka på min dörr och hälsa på vår Maria som var nyfödd.

Tyvärr klarade han inte skolan så bra, inte ens med mycket stöd. Upali visade däremot intresse för alla elektriska grejer. Han följde hack i häl efter vår anställda snickare som också var elkunnig. De gick runt i byggnaderna och lagade och grejade. Då fick Menike och Upali tycke för varandra. Det blev kärlek och efter ett par år, då båda var 18, firades förlovningsfest. Efter ett halvår blev det bröllop.

I juni år 2000 föddes Yvonne. Fyra år senare fick de en pojke, Leon. Ja, ni förstår att glädjen var stor. De tog hand om barnen på allra bästa sätt. På området fanns redan flera barnfamiljer som gärna ställde upp när de behövde hjälp. Menike och Upali, som båda haft en splittrad skolgång, var så glada att deras barn kunde gå i skola med alla sina kamrater. Leon tog sin O-level-examen men ville inte fortsätta som sin syster Yvonne. Han har haft ett intresse redan som liten att dansa och spela fotboll. Nu är han med i ett fotbollslag i staden. Man hoppas att han kan få gå vidare. Sri Lanka är ju inte ett fotbollsland. Det är cricket som är den nationella sporten. Många, många gånger har Menike och Upali berättat hur stolta de är och glada att deras barn får en chans som de inte hade.

Nu förstår ni givare hur mycket era gåvor betyder i enskilda människors liv. Själv är jag så tacksam att det finns en organisation högt uppe i bergen i staden Nuwara-Eliya på Sri Lanka där man lyssnar och tar hand om olika flickors och pojkars problem, kanske i första hand deras skolgång och utbildning.
Nu ser vi fram emot resultat för Yvonne och hoppas hon får bli lärare, som är hennes mål.

Tack all ni som uppmanade era vänner att ” till minne av den som gått bort” skicka gåvor till Hjälp Margit Hjälpa. Tack också ni som i stället för presenter har samlat in gåvor till HMH. När ni upprättar ert testamente, tänk på barnen i Sri Lanka och Indien som alla har en dröm om utbildning.

Varma hälsningar,
Margit

Rinzia behöver en ordentlig toalett

Flickan till höger är Rinzia. Hon bor på Sri Lanka, är 14 år och har två äldre systrar och en bror. Familjen är mycket fattig, men tack vare vår satsning på skolverksamhet fick Rinzia chansen att börja i vår skola. Rinzia var väldigt duktig i skolan och efter en tid fick hon möjligheten att börja studera på en statlig skola. Efter ett tag fick vi höra att hon inte gick i skolan regelbundet och kort därefter hade hon helt hoppat av skolan. Eftersom vi visste att hon var en mycket duktig och skärpt flicka valde vi att låta henne komma tillbaka till vår skola. 

Rinzia behöver en toalett
Var med och hjälp Rinzia att få en toalett

Rinzias pappa kände att han inte klarade av att försörja familjen längre och valde därför att, tragiskt nog, ta sitt liv. Och Rinzias mamma tjänar inte tillräckligt för att kunna ta hand om familjen i den utsträckning som behövs. Familjens situation är extra utsatt då de inte har en ordentlig toalett. 

Rinzias nuvarande toalett
Rinzias nuvarande toalett

Bristen på funktionella toaletter är en stor hälsorisk på Sri Lanka. Därför hoppas vi att du kan och vill vara med och bidra till en toalett till Rinzia och familjen. En toalett kostar cirka 5 000 kronor att bygga och så fort vi har samlat in detta belopp kommer vi att påbörja arbetet.

Swisha för toalett till Rinzia
Swisha din gåva till 123 900 02 66 och skriv RINZIA i meddelandet eller klicka på QR-koden för att öppna upp din Swish-app. Tack för det du gör, det gör skillnad!

Vår ordförande Samuel Persson berättar

Henry Samson

Alla ni med gott minne kommer kanske ihåg att jag skrev i julbrevet 2021 om när jag blev sponsor till Henry i Indien. Nu äntligen har jag fått den fantastiska möjligheten att besöka vårt campus i Indien och på Sri Lanka. Då fick jag även förmånen att träffa just Henry. Jag var så klart nyfiken på hur det har gått för honom.
 
Det var ett fint möte, att sitta ned med Henry över en kopp te och lära känna varandra lite mer. Henry gjorde mig djupt rörd när han berättade hur han hoppades på att kunna fortsätta sin skolgång, men att det såg mörkt ut för familjen utan några direkta inkomster.
 
Med en blind pappa och åtta syskon var det inte enkelt att få ihop vardagen. Familjen hade hoppats på det bästa och anmält Henry till Smyrna och önskade att det fanns någon i Sverige som ville bli sponsor åt Henry. Samtidigt kom jag i kontakt med Hjälp Margit Hjälpa och anmälde mitt intresse att gå in som sponsor för någon i Indien. Det blev en perfekt matchning.

Vi fyllde på våra koppar med te och fortsatte vårt samtal. Vi drack svart te som faktiskt var producerat i staden vi befann oss i, Ooty. Kanske var det så att det te vi drack kom från buskarna som växte inne på området? Smyrna levererar råvaran till te-anläggningen som torkar och paketerar det till försäljning.
 
Henry har åtta syskon som också hoppades på en framtid. Som sponsor bidrog jag till Henrys skolgång, kläder och mat genom att ge 200 kronor per månad. Men det jag inte visste då och som Henry berättade för mig var att dessa pengar även gjorde så att hans syskon kunde få ett mål mat om dagen. Det gjorde stor skillnad för hela familjen, att ha barn med energi att orka skoldagen och utbilda sig för sin egen framtid.
 
Idag arbetar Henry inom byggsektorn och har en egen firma. Hans verksamhet går så pass bra att han nu har flera anställda. ”Detta hade aldrig hänt utan ditt stöd som sponsor” avslutar Henry vårt samtal innan han var tvungen att åka vidare till en ny kund för att räkna på ett arbete.

Vill du vara med och ge en gåva?

Ge en gåva när du eller någon annan fyller år!
Meddela oss namn och adress till jubilaren och dig själv på din inbetalning. Då skriver vi ett gratulationskort och meddelar vem som har gett gåvan.

Till minne av någon
Istället för blommor vid någons bortgång kan du ge en gåva till ett projekt. Meddela oss namn och adress till anhörig eller vän som du vill att vi ska skicka ett tack till.

Testamente
När du upprättar ditt testamente kan du välja att lämna en gåva till barnens framtid. 

Har du ny adress?
Vi ber dig vänligast att försöka komma ihåg att uppdatera dina uppgifter till oss så som till exempel ny mejladress eller postadress.

Skaffa autogiro
Vill du förenkla ditt månadsgivande så gör du det bäst genom att skänka din gåva via autogiro. Kontakta Anki på kansliet så hjälper hon dig med det. Mejladressen är:

info@hjalpmargithjalpa.org

Din gåva gör stor skillnad i någon annans liv!

Varmt tack för ditt trogna stöd! Det gör stor skillnad för verksamheten!

Vi önskar dig en fin sommar!

Dela inläget:
Scroll to Top